Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

για την ΜΚΟ των συνδικαλιστων του "Ευ ζην"


Ποιος εργαζόμενος και ποιος συνταξιούχος σε αυτήν την χώρα -ειδικά την μετά Μνημονίου εποχή- δεν θα ήθελε για τον εαυτόν αλλά και για τα μέλη της οικογένειας του να απολαμβάνει επιδοτούμενα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; Προφανώς, όλοι αλλά λίγοι έχουν την δυνατότητα ή και την πολυτέλεια να ξεκουράζονται με λεφτά των άλλων…

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι «άλλοι» δεν είναι «κάποιοι λεφτάδες» αλλά εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που αγωνίζονται μήνα με το μήνα να πληρώσουν τους φουσκωμένους λόγω αυξήσεων λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αποδέκτες αυτής της «πολυτέλειας»- για τις συνθήκες που βιώνει η χώρα- είναι χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ , μέσω ενός «βραχίονα» που έχουν δημιουργήσει οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και ο οποίος διαχειρίζεται μερικά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως έλεγχο και σε καθεστώς αδιαφάνειας…

Ο ιδιότυπος αυτός διαχειριστής του εργασιακού και συνδικαλιστικού «ευ ζην» που φέρει την επωνυμία οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) και , λειτουργεί με την μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας , μόνον όσον αφορά το 2010 δικαιούται να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό που καταβάλλεται μεν από την διοίκηση της ΔΕΗ –και αποτελεί μέρος των κεκτημένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις που στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν επικυρωθεί με νόμους και παραμένουν στο απυρόβλητο με την στήριξη του πολιτικού κόσμου- αλλά προέρχεται από το υστέρημα των εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών που αγωνιούν για το εάν αύριο θα συνεχίσουν να έχουν ρεύμα σπίτι τους…

Έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων εκτιμούν ότι τα τελευταία δέκα μόλις χρόνια η ΓΕΝΟΠ αλλά και οι φορείς που ελέγχει με τον έναν ή άλλο τρόπο η ΓΕΝΟΠ - μεταξύ αυτών και η ΜΚΟ του «ευ ζην» που έχουν συγκροτήσει τα προβεβλημένα στελέχη της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας - ξεπερνούν κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που ανεβαίνει επικίνδυνα αν συνυπολογιστούν «έκτακτα βοηθήματα» για εκλογές, συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, για παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες συναφείς δραστηριότητες …
Ποσά που φαίνεται πως θα προκαλέσουν διαρκείς αυπνίες στα στελέχη της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας αλλά και σε στελέχη πολιτικών κομμάτων αν η πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καλέσει - όπως ήδη πιέζεται από την πλευρά του Μαξίμου- την διοίκηση της ΔΕΗ να ανοίξει τα «κιτάπια» της και να δώσει στην δημοσιότητα όλες τις καταβολές που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια προς τα ταμεία τόσο της ΟΚΔΕ, όσο και της ΓΕΝΟΠ ή των συνδικάτων που είναι μέλη της.

Ο ΟΚΔΕ – η συνδικαλιστική ΜΚΟ με το άφθονο χρήμα στα ταμεία του που ελέγχεται από προβεβλημένα στελέχη της ΓΕΝΟΠ με γραμματέα Οικονομικού τον προερχόμενο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρίζο Ρίζο- μπορεί σε αυτήν την δύσκολη περίοδο και κόντρα στα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών να διαλαλεί την πραμάτεια της ως άλλος ατζέντης ταξιδιών και αναψυχής. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε απλώς έναν ιδιώτη ατζέντη αλλά μια περίκλειστη αλλά και ιδιότυπη βιομηχανία κοινωνικού τουρισμού από τους συνδικαλιστές για τους ψηφοφόρους τους.

Μια πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΚΔΕ είναι χαρακτηριστική του όλου πνεύματος που διέπει την λειτουργία του αλλά και της αντίληψης που κρύβει αυτή η συνδικαλιστική πρωτοβουλία: «Πολλοί συνάδελφοί μας το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν έκαναν διακοπές γιατί δεν μπόρεσαν να πάρουν τις άδειές τους κυρίως λόγω πυρκαγιών αλλά και για διάφορους άλλους λόγους υπηρεσιακούς ή μη. Ο ΟΚΔΕ/ΔΕΗ-ΚΗΕ δεχόμενος πολλά τηλεφωνήματα για το σκοπό αυτό και θέλοντας να δώσει την ευκαιρία και σ' αυτούς τους συναδέλφους μας να ξεκουραστούν και να χαρούν λίγες ημέρες με τις οικογένειές τους μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, διοργανώνει χειμερινά προγράμματα διακοπών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Και ο ΟΚΔΕ δίνει την δυνατότητα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ με τα χρήματα των καταναλωτών να περάσουν «παρεϊστικά και οικογενειακά», όπως αναφέρεται σε μια σχετική πρόσκληση, 6 μέρες όλα τζάμπα σε νησί των Κυκλάδων την περίοδο των πασχαλινών διακοπών ( Τρίτη του Πάσχα με Κυριακή του Θωμά). Παρόμοιες ανακοινώσεις για ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη (με κόστος για μεταφορά και διαμονή τεσσάρων ημερών που δεν ξεπερνά τα 210 ευρώ) , για διακοπές σε ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις spa σε περιοχές της Χαλκιδικής ή στα παράλια του Ιονίου βρίσκει κανείς σε αφθονία με απλή επίσκεψη στο site του ΟΚΔΕ (www.okde-dei.gr).

Τα «δανεικά» των συνδικαλιστών.

Tο ζήτημα του δανείου των 500.000 που χορήγησε η ΔΕΗ –έστω και με μεταχρονολογημένη σύμβαση- προς την μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση που λειτουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εισηγμένης εταιρείας όπου το δημόσιο ελέγχει το 51 % των μετοχών της λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά και την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να ζητήσει συμπληρωτικές εξηγήσεις από τη διοίκηση του κ. Α.Ζερβού.

Επιπλέον, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φέρεται να ζήτησε όλο το φάκελο της υπόθεσης των κάθε λογής επιδοτήσεων προς την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ή άλλους φορείς που έχουν συσταθεί και λειτουργούν υπό την ομπρέλα της ΓΕΝΟΠ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον φάκελο που κρατούν στα συρτάρια τους οι Οικονομικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ και ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των καταβολών που έχουν γίνει από την επιχείρηση από το 1999 προς τη ΓΕΝΟΠ και ελεγχόμενους από αυτήν φορείς.

Ο φάκελος των κάθε λογής επιδοτήσεων –σε οποιαδήποτε νομιμοποιητική βάση κι αν αυτές ενταχθούν- προβλέπεται να έρθει πολύ σύντομα στην Βουλή καθώς η υπουργός ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη θα κληθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Η τελευταία από την πλευρά της «σήκωσε» το θέμα τόσο του δανείου των 500 χιλιάδων ευρώ όσο και του συνολικού πακέτου των επιδοτήσεων προς τους συνδικαλιστές και τους φορείς τους.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση τόσο το θέμα του δανείου όσο και το συνολικό πακέτο των επιδοτήσεων προς την ΓΕΝΟΠ και τους φορείς της (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΚΔΕ) συνδέονται άμεσα. Και αυτό γιατί η «ταμειακή διευκόλυνση» –όπως αρέσκεται να ονομάζει η διοίκηση της ΔΕΗ το δάνειο των 500 χιλιάδων ευρώ προς την ΓΕΝΟΠ- ήρθε σε συνέχεια του γεγονότος ότι η μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν επέτρεψε την καταβολή των ετήσιων επιχορηγήσεων προς την συνδικαλιστική οργάνωση και τους φορείς της. Για παράδειγμα, με βάση τα όσα προβλέπει η σύμβαση για το 2008 στην ΜΚΟ των συνδικαλιστών ,δηλαδή τον ΟΚΔΕ, θα αναλογούσε ποσό 2,82 εκατομμυρίων ευρώ, χώρια τα όσα θα έπρεπε να «μπούν» κατευθείαν στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για άλλες δαπάνες που αφορούν «συνδικαλιστικές ανάγκες»… Αλλά, το ποσό των 2,82 εκατ. Ευρώ – το ίδιο πάνω κάτω παραμένει τα τελευταία χρόνια- δεν καταβλήθηκε και τα ταμεία έμειναν άδεια οπότε κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία οι συνδικαλιστές βγήκαν στην πιάτσα για δανεικά. Και ο πιο εύκολος και γρήγορος δανειστής ήταν η διοίκηση της ΔΕΗ. Η συνέχεια, προσεχώς, στην Βουλή…
[Δημοσιεύθηκε την Κυριακη 27 Νοεμβριου 2010 στην εφημεριδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου